Aanmelden PE-Dagen najaar 2019

Start donderdag 21 november 14.00 uur
Einde vrijdag 22 november 15.30 uur
Congreshotel NH Sparrenhorst
Eperweg 46
8072 DB Nunspeet

Klik voor een routebeschrijving op deze link (opent in apart tabblad)

Graag nodigen wij je uit voor de komende PE-dagen alsmede voor de daaraan voorafgaande ALV.

Programma in het kort beschreven
Om de rol van toezichthouder in tijden van maatschappelijke veranderingen en digitale transformatie goed te kunnen vervullen is leren van de ervaringen van anderen en kennis opdoen van nieuwe ontwikkelingen onontbeerlijk. De PE dagen staan deze keer in het teken van corporate governance met als thema ‘meer aandacht voor mens en maatschappij bij de strategische besluitvorming’. Daarover heeft een werkgroep van AWVN in samenwerking met het Nationaal Register onder meer een white paper gepubliceerd. Zie deze link voor de essentie hiervan in het kort.

Mens & maatschappij; bedrijven en instellingen kunnen eigenlijk niet zonder. En toch is niet vanzelfsprekend dat deze onderwerpen op onze toezichtagenda staan.

We starten de PE dagen zoals inmiddels gebruikelijk op donderdagmiddag om 14:30 met de Algemene Ledenvergadering (ALV) van de VCTE, waaronder mede begrepen een korte update van de activiteiten van de werkgroepen, onder meer Intervisie. Het bestuur rekent derhalve op uw aanwezigheid bij deze vergadering!  De inloop is vanaf 14:00.

De contouren van het programma op 21 en 22 november 2019 zien er nu (onder voorbehoud) als volgt uit:

De PE dagen worden op donderdag 21 november 2019 van 16.30 – 18.00 ingeleid met een college van Lans Bovenberg. De heer Bovenberg is hoogleraar economie aan de Tilburg University, en sinds 2019 tevens hoogleraar ‘Relational Economics, Values and Leadership’ aan Erasmus School of Economics.. Zijn inleiding gaat over economie zoals die oorspronkelijk bedoeld was als sociale wetenschap. Over het belang van waarden en inzicht in drijfveren voor een ‘Relationele economie’. En over de rol van kernwaarden en governance. Over de bedoeling van het Rijnlandse model versus het Angelsaksische model.

Daarna volgen een netwerkborrel en diner.

Op vrijdag hebben we van 09:00 – 12:00 een ochtendsessie onder de bezielende leiding van de AWVN-voorzitter Harry van de Kraats, met inleidingen van onder meer Anne Megens (medeauteur white paper) over ‘De factor mens in de boardroom’ en Jan de Kramer (senioradviseur arbeidsverhoudingen) over ‘De onvrede in Nederland en de rol die ondernemingen daarin kunnen spelen’. Daarna volgt na een korte pauze een interactieve break-outsessie met discussies in kleinere groepen over een drietal (sub)thema’s onder begeleiding van de inleiders en een van de andere denkers achter het white paper.

Daarna is het tijd voor een lunchuur.

De PE dagen sluiten we van 13:30 – 14:30 inhoudelijk af met slotspreker Harry van de Kraats, vanuit zijn dubbelrol als AWVN directeur én toezichthouder. Als je als organisatie succesvol wil zijn, stelt hij, dan moet je iets toevoegen, een maatschappelijke rol spelen. “Sociaal ondernemen is de nieuwe license to operate”.  Een visie die zeker ook in het kader van governance en lange termijn waarde creatie het overwegen waard is.  Alles overziende een inspirerende afsluiting denken wij.

Na afloop van het inhoudelijke PE-programma is er desgewenst wederom de mogelijkheid voor break-out sessies voor de Intervisie groepen vanaf 14:30 – 16:00 (optioneel en onder auspiciën van de werkgroep Intervisie). Uiteraard is er gedurende het hele programma ook voldoende tijd ingeruimd om met elkaar na te praten en te netwerken.

Programma:
Donderdag 21 november 2019

14.00 Ontvangst en Inchecken

14.30-16:00 ALV (zie hiervoor aparte agenda)

16.00-16.30 Pauze met koffie/thee en registratie

16.30 Opening PE dagen

16.30-18.00 Lans Bovenberg, gastcollege met dialoog met als werktitel ‘Relationele Economie: delen is vermenigvuldigen’.

18.00-19.00 Borrel

19:00-21:30 Diner met volop gelegenheid tot napraten en netwerken

Vrijdag 22 november 2019

07.30-09.00 Ontbijt

09.00 – 09.10 Introductie op het programma rond het whitepaper van
AWVN met de titel ‘Mens en maatschappij’.

09.10 – 09.30 Anne Megens, inleiding over ‘De factor mens in de boardroom’

09.30 – 10.00 Jan de Kramer, inleiding over ‘De onvrede in Nederland en de rol die ondernemingen daarin zouden kunnen spelen’

10.00 – 10.30 Pauze

10.30 – 12.00 break-out sessie met discussie in kleinere groepen (in andere zaal buiten het theater)

12.00 – 13.30 Afsluiting

13.30 – 14.30 Harry van de Kraats, inleiding over maatschappelijke ontwikkelingen en verantwoord leiderschap en de rol van de toezichthouders.

14.30 Einde PE-programma, maar aansluitend van 15.30 tot 17:00 nog de mogelijkheid voor break-outsessies voor een aantal Intervisie groepen die zich daarvoor aangemeld hebben).

Namens de PE commissie,
Lex van Overmeire en Marike Schaafsma

Aanmelden:

Om je aan te melden en/of de deelnemerslijst te bekijken dien je eerst in te loggen (via deze link inloggen zorgt ervoor dat je direct terugkomt op deze pagina)

Let op: De Sprekers willen graag weten wie er aanwezig zullen zijn en wat de achtergrond van de deelnemers is. Dit gelet op de veelal vertrouwelijke informatie die gedeeld wordt. De leden willen graag weten welke andere leden er komen. Om die redenen wordt voor het evenement een smoelenboek gemaakt, waarin de volgende informatie opgenomen wordt: Naam, mailadres, woonplaats, huidige beroepsmatige hoofdfunctie en huidige toezichthoudende functies.
Door u aan te melden gaat u akkoord met het delen van deze informatie met sprekers en deelnemers.