De noodzaak van grensoverschrijdend toezicht

Voor veel ondernemingen en instellingen is de internationale context niet meer weg te denken. Of het nu gaat om leveranciers van grondstoffen of producten, afzetmarkten, financiering, samenwerking op het gebied van kennisuitwisseling of goede doelen organisaties, zij worden in toenemende mate geconfronteerd met complexe vraagstukken als gevolg van de veranderende geopolitieke situatie en maatschappelijke opvattingen over verantwoord en duurzaam ondernemen en opvattingen op het gebied van ESG. Daarnaast is er sprake van een toenemende dreiging op het gebied van spionage (data- en expertise verlies) en ongeoorloofde en/of verdachte geldstromen. Buiten de groeiende risico’s, welke kansen worden er gecreëerd door deze ontwikkelingen en hoe ga je met die kansen om? Wat betekent dit voor de commissaris of toezichthouder in een dergelijke onderneming of instelling?

In deze PE-dagen zal het eerste deel gaan over de trends in het internationale speelveld, over de op 1 juni in werking getreden Wet veiligheidstoets investeringen, fusies en overnames (Wet Vifo) en over cultuurverschillen; om van daaruit in te zoomen op een aantal complexe governance cases met een internationale context. Er zal volop gelegenheid zijn voor vragen en discussie.

Data
donderdag 12 oktober t/m vrijdag 13 oktober.

Locatie
De Ruwenberg,
Ruwenbergstraat 7
5271 AG Sint-Michielsgestel

Klik voor een routebeschrijving (opent in apart tabblad)

Voorlopig programma:

Donderdag 12 oktober 2023
14:30 – 15:00 Inloop en registratie ALV

15:00 – 16:00 ALV (zie hiervoor binnenkort aparte agenda)

16:00 – 16:30 Ontvangst PE dag en registratie

16:30 – 16:35 Opening door de dagvoorzitter Toelichting op thema: de blik van de commissaris/toezichthouder moet zich al gauw tot over de landsgrenzen uitstrekken. De toezichthouder/commissaris moet daarbij niet alleen oog hebben voor de risicokant/zorgenkant maar ook voor de kansen en mogelijkheden. De achterliggende vraag daarbij is steeds: welke grenzen moet/mag de commissaris/toezichthouder opzoeken in zijn wens om in te spelen op c.q. rekening te houden met de internationale invloeden en ontwikkelingen; en: wanneer begeeft deze zich te veel op de stoel van de bestuurder? Wij willen met dit thema ook bijdragen aan rolbewustzijn.

16:35 – 18:05 Ron Keller, econoom en voormalig ambassadeur in Oekraïne, Rusland, Turkije en China. Thans werkzaam als consultant, lector, commentator, spreker en analist van geopolitieke en internationale economische en financiële vraagstukken. Keller zal spreken over de huidige geopolitieke turbulentie, niet alleen rond de oorlog in Oekraïne, maar ook voor wat betreft de steeds maar oplopende spanningen rond China en de toenemende strategische autonomie van de EU. Hij zal daarbij ook ingaan op de vraag welke kortere en langere termijn gevolgen het bedrijfsleven kan verwachten.

18:05 – 19:00 Borrel

19:00 – 21:30 Diner met volop gelegenheid tot netwerken en napraten

Vrijdag 13 oktober 2023
07:30 – 08:30 Ontbijt

08:30 – 09:15 Rob van Dam en Jan Karel Mak Intervisie in een internationale setting Thema: Veiligheid

09:15 – 09:45 Marc Wiggers, partner Competition & Regulatory bij Loyens & Loeff Wiggers praat ons bij over de Wet veiligheidstoets investeringen, fusies en overnames (Wet Vifo) die op 1 juni jl. in werking is getreden. Deze wet past in de internationale tendens van inperking van de vrije marktwerking door foreign direct investment screening. Hij gaat in op de reikwijdte van de wet, de betekenis voor het inrichten van het fusie- en overnameproces en de mogelijke remedies.

09:45 – 10:00 Korte netwerkpauze

10:00 – 11:15 Kolonel Henrick Bos, MIVD. De spreker zal ingaan op verschijningsvormen van (digitale) spionage & kennisverlies/-ontvreemding. Thema: Kansen in de internationale context en verantwoorde afwegingen

11:15 – 12:30 Petra van Hoeken, commissaris bij Nordea en Volksbank en ex-CRO bij o.a. Intertrust, Rabobank, NIBC Bank, RBS, ABN AMRO, lid van de Raad van Toezicht bij Oranjefonds, lid van een Adviesraad Donaties van de Universiteit van Leiden. Van Hoeken zal vanuit haar ruime internationale loopbaanervaring spreken over tal van cases met een internationale context.

12:30 – 13:30 Lunch

13:30 – 14:45 Richard Kooloos – Global head of social impact and human rights ABN AMRO

14:45 – 15:00 Afsluiting door de dagvoorzitter

Deelnemen:

Ben je nog geen lid van de VCTE, maar door het programma wel enthousiast geworden over de aanstaande PE-dagen? Dan kun je gebruik maken van een nieuwe mogelijkheid: lid worden van de VCTE* en direct deelnemen aan de PE-dagen voor totaal € 375,- (inclusief VCTE lidmaatschap tot eind 2024).

Om als alumnus van EGI gebruik te maken van deze mogelijkheid mail je je voorletters, achternaam, e-mailadres en groepsnummer van het EGI-programma dat je volgde naar pedagen@vcte.nl. We nemen dan contact met je op voor extra gegevens en maken de inschrijving(en) in orde.

Ben je al VCTE-lid en wil je direct aanmelden voor de PE-dagen? Ga dan naar de aanmeldpagina voor leden, log in en maak je aanmelding compleet.

*Voorwaarden voor een VCTE-lidmaatschap vind je hier