PE Dagen najaar 2024, thema De Toekomst van Werk

Over dit evenement

Categorie
PE Dagen
Organisator
PE-Commissie
Datum en tijd
10 okt. 2024 16:00 - 11 okt. 2024 15:00
Locatie
De Ruwenberg, Sint Michielsgestel

Thema 'De Toekomst van Werk'

Waar je ook kijkt op dit moment zie je documentaires en lees je artikelen over de ‘De Toekomst van Werk’. Je merkt nu al hoe deze toekomst beïnvloed wordt door technologie, denk bijvoorbeeld aan AI. Ook verandert de manier waarop wij werken -bijvoorbeeld werken buiten het traditionele kantoor -en samenwerken. Gedurende de PE-dagen in oktober richten we ons op de vragen welke innovaties invloed zullen hebben op werken en welke innovaties nodig zijn in het besturen van een organisatie. Ook hebben we aandacht voor wat de gevolgen zijn voor ons als toezichthouders.

Een aantal sprekers is inmiddels vastgelegd voor deze dagen. Hieronder vind je een korte beschrijving voor zover al beschikbaar. De informatie wordt continu aangevuld. 

 

Donderdag 10 oktober

Joop Schippers - Welke kansen en uitfdagingen brengt de veranderende aard van het werken met zich mee. Hoe beinvloeden die het werkend bestaan?
Prof. Dr. Joop Schippers is Hoogleraar Arbeidseconomie aan de Universiteit van Utrecht.

 

Vrijdag 11 oktober

Haroon Sheikh - Meer details over de gevolgen voor organisaties en hun toezichthouders over technologische ontwikkelingen
Prof. Dr. Haroon Sheikh is bereid gevonden te fungeren als een van de gidsen in de zoektocht naar antwoorden op de bovengenoemde vragen! Haroon Sheikh is filosoof en doet multidisciplinair onderzoek naar vraagstukken rondom internationale orde en nieuwe technologie. Hij is senior wetenschapper bij de WRR (Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid) en bijzonder hoogleraar Strategic Governance of Global Technologies aan de VU. Daarnaast schrijft hij regelmatig als columnist voor NRC Handelsblad.

 

Esther OprinsPersoneelstekort in de veiligheidssector: een nieuw systemisch perspectief
Dr. Esther Oprins is Principal Consultant bij TNO waar zij in 2009 in dienst kwam. Bij TNO is zij verantwoordelijk voor de strategische programmering en het leiden van onderzoeksprogramma's bij Defensie en andere veiligheidsorganisaties (bijv. politie, JenV), gericht op complexe personele vraagstukken zoals personeelstekort, leren en ontwikkelen en personeelsselectie. Hiervoor werkte zij acht jaar bij Luchtverkeersleiding Nederland, wat zij gecombineerd heeft met een PhD-traject aan de Universiteit Maastricht.
Veiligheidsorganisaties zoals Defensie en de politie kampen met enorme personeelstekorten en dit kan een bedreiging vormen voor de veiligheid van Nederland. Toenemende schaarste op de arbeidsmarkt leidt ertoe dat het vullen van alle vacatures niet meer volstaat. Het moet dus anders, maar de vraag is: hoe dan? Technologie kan taken van mensen overnemen, maar dit leidt zeker niet zomaar tot reductie van de arbeid. Vaak treedt er een verschuiving op die niet altijd gewenst is, bijvoorbeeld als extra technisch personeel nodig is. Een systeemaanpak is nodig waarin drie oplossingsrichtingen samenkomen: technologie, organisatie van werk en human resources. De presentatie gaat in op deze systeemaanpak en bespreekt allerlei mogelijke maatregelen, geïllustreerd met praktijkvoorbeelden uit de veiligheidssector.

 

Astrid Bijl - Werk is te ingewikkeld geworden. Hoe deze complexiteit reduceren door anders organiseren en de mens op hun kwaliteit in te zetten.
Astrid Bijl, voorheen hoofdverpleegkundige bij Amsterdam UMC en expert in sociale innovatie waaronder het anders organiseren van het werk. Astrid heeft in meerdere sectoren de benodigde inzet van hoger opgeleide professionals met 30% kunnen reduceren door inzet van vaardige maar niet gediplomeerde professionals zoals bijvoorbeeld statushouders met relevante werkervaring. Astrid ontwikkelde een aanpak waarmee zorgorganisaties maar ook werkgevers in bijvoorbeeld de techniek, de bouw en het onderwijs werkdruk en gebrek aan personeel kunnen verminderen door het werk anders te organiseren. Daarmee schakelen zij mensen in die wel gemotiveerd en vaardig voor het werk zijn maar niet over de volwaardige vereiste kwalificaties beschikken. Astrid laat daarmee zien dat de ervaren krapte op de arbeidsmarkt in ieder geval gedeeltelijk oplosbaar is. Maar zij signaleert ook dat dit verandering van houding en gedrag van de leiding van organisaties vraagt.

 

PROGRAMMA - tijden (onder voorbehoud)

Donderdag 10 oktober
 

16:00 – 16:30 corridor plenaire zaal - Ontvangst en registratie

16:30 – 16:35 plenaire zaal - Opening door dagvoorzitter

16:35 – 18:00 plenaire zaal - Lezing door Prof. Dr. Joop Schippers

18:00 – 19:00 bar - Borrel

19:00 – 21:30 zaal Atrium - Diner

 

Vrijdag 11 oktober
 

07:30  – 08:30 restaurant - Ontbijt

08:30 – 10:00 plenaire zaal - Lezing door Prof. Dr. Haroon Sheikh 

10:00 – 10:30 - Koffie-/netwerkpauze

10:30 – 11:30 plenaire zaal - Lezing door Dr. Esther Oprins

11:30 – 12:30 restaurant - Lunch

12:30 – 13:15 plenaire zaal - Interactieve sessie o.l.v. VCTE lid Jenneke Welmers

13:15 – 13:45 - Koffie-/netwerkpauze 

13:45 – 14:45 plenaire zaal - Lezing door Astrid Bijl

14:45 – 15:05 - Koffie-/netwerkpauze 

15:05 – 16:05 plenaire zaal - Lezing door mogelijke mystery guest

16:05 – 16:15 plenaire zaal - Afsluiting door dagvoorzitter

 

Deelnemers

Je moet ingelogd zijn om alle deelnemers te zien