PE Dagen najaar 2024, thema De Toekomst van Werk

Over dit evenement

Categorie
PE Dagen
Organisator
PE-Commissie
Datum en tijd
10 okt. 2024 16:00 - 11 okt. 2024 16:15
Locatie
De Ruwenberg, Sint Michielsgestel

Thema 'De Toekomst van Werk'

Waar je ook kijkt, op dit moment zie je documentaires en lees je artikelen over ‘De Toekomst van Werk’. Je merkt nu al hoe deze toekomst beïnvloed wordt doortechnologie, denk bijvoorbeeld aan AI. Een goed voorbeeld hiervan is Chat GPT. Daarnaast verandert door deze ontwikkelingen de manier waarop wij werken-bijvoorbeeld werken buiten het traditionele kantoor- en samenwerken.  Al deze ontwikkelingen beïnvloeden zowel organisaties als individuele medewerkers. Hoe daar toezicht op te houden?

Gedurende de PE-dagen in oktober richten we ons op de vragen welke innovaties en ontwikkelingen invloed zullen hebben op werken en welke innovaties nodig zijn in het besturen van een organisatie. En natuurlijk hebben we aandacht voor de vraag wat de gevolgen zijn voor ons als toezichthouders. De opzet van deze PE-dagen is interactief. Het is geen ‘death by powerpoint’ opzet. Integendeel, niet alleen kun je met de sprekers tijdens en na hun lezingen van gedachten wisselen maar ook is er volop gelegenheid dit onderling als deelnemende toezichthouders te doen. Dit zowel in een plenaire interactieve sessie als tijdens de diverse pauzes die gelegenheid bieden.

En zeker niet onbelangrijk: daarnaast zijn de PE-dagen een ideale mogelijkheid om collega-toezichthouders te ontmoeten, om te netwerken en om ervaringen te delen die weer kunnen bijdragen aan uw persoonlijke ontwikkeling als toezichthouder.Tijdens de komende PE-dagen gaan gerenommeerde sprekers op dit gebied nader in op de Toekomst van Werk. Hieronder lees je welke sprekers zijn vastgelegd en wat het programma van de PE-editie inhoudt. 

PE dagen 2024? Zeer zeker de moeite waard om te komen, je verder te ontwikkelen en collega toezichthouders te ontmoeten. Graag tot ziens op 10 en 11 oktober in de Ruwenberg!

 

Donderdag 10 oktober

Joop Schippers - Welke kansen en uitdagingen brengt de veranderende aard van het werken met zich mee. Hoe beïnvloeden die het werkend bestaan?
Prof. Dr. Joop Schippers is hoogleraar/onderzoeker arbeidsmarkt en betrokken toezichthouder. Hij is een van de coördinatoren van de hub/het platform Future of Work, een platform waar deelnemers verbonden worden en kunnen samenwerken rondom het thema hoe de maatschappij moet omgaan met de veranderende aard van werk.

Joop richt zich onder andere op de steeds meer gevoelde krapte op de arbeidsmarkt, hybride werken en demografische verschijnselen als ontgroening en vergrijzing en de gevolgen daarvan voor de arbeidsmarktpositie van oudere en jongere werknemers. Daarnaast zet hij de lange onderzoekstraditie van de Universiteit Utrecht voort op het terrein van het onderzoek naar genderverschillen op de arbeidsmarkt. Zijn onderzoek kenmerkt zich door een multidisciplinaire benadering en een sterke (theoriegestuurde) empirische oriëntatie.

Onderwerp lezing:
Werk verandert: innovatie, digitalisering, en globalisering beïnvloeden ons werk. Deze maatschappelijke verandering biedt kansen en brengt uitdagingen met zich mee voor de organisatie van werk. Profiteren sommigen meer dan anderen van baankansen, innovatie en veranderingen in werk-privé balans? Wat zijn belangrijke demografische ontwikkelingen? Ontstaat er een tweedeling op gebied van sekse, leeftijd, sociale klasse, of etniciteit? Hebben alle werkenden wel evenveel baat bij de introductie van nieuwe technologie in hun vak? Wat voor eisen worden aan jongeren gesteld als ze de arbeidsmarkt betreden? Hoe kunnen we zorgen dat leven lang leren ook echt voor iedereen is weggelegd? Deze en andere thema’s gaat arbeidseconoom Joop Schippers van de Universiteit Utrecht met ons bespreken.

Een deel van Schippers' onderzoek richt zich op het principe van een 'leven lang leren'. Dat wordt vaak als een oplossing gezien om de negatieve effecten van nieuwe technologie op de arbeidsmarkt tegen te gaan. Mensen blijven zichzelf bijscholen en omscholen, zodat ze hun baan niet kwijt raken of meer kans maken op een nieuwe baan. “De vraag is echter hoe we een 'leven lang leren' als maatschappij en als individu kunnen vormgeven. Voor sommige werkenden is een terugkeer naar de schoolbanken niet weggelegd. Die zijn al blij dat ze een vak hebben geleerd, waarin ze nu gelukkig zijn en goed functioneren”, aldus Schippers. 

“Wat is het alternatief? Kunnen werkenden wellicht ook een keer ergens anders een tijdje meewerken of meelopen, concreet wat doen? Ik ben bijvoorbeeld benieuwd naar de 'aandachtsbaan', in de zorg. Daarin doen mensen het werk waar verplegers niet aan toekomen: gezelschap bieden, een praatje maken, voorlezen, samen eten met patiënten. Werk dat gedaan kan worden door mensen die anders wellicht thuis zitten.” Schippers zoekt uit wat er in de praktijk wel en niet werkt. Hij heeft daarvoor gepraat met het UWV, met bedrijven, met sociale partners en praat ons bij vanuit toezichthoudend perspectief.

 

Vrijdag 11 oktober

Haroon Sheikh - Meer details over de gevolgen voor organisaties en hun toezichthouders door technologische ontwikkelingen
Prof. Dr. Haroon Sheikh is bereid gevonden te fungeren als een van de gidsen in de zoektocht naar antwoorden op de bovengenoemde vragen! Haroon Sheikh is filosoof en doet multidisciplinair onderzoek naar vraagstukken rondom internationale orde en nieuwe technologie. Hij is senior wetenschapper bij de WRR (Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid) en bijzonder hoogleraar Strategic Governance of Global Technologies aan de VU. Daarnaast schrijft hij regelmatig als columnist voor NRC Handelsblad.

Onderwerp Lezing:
Wereldwijd zijn door innovatie en nieuwe technologieën grote veranderingen gaande, bijvoorbeeld in digitalisering, duurzaamheid en disruptieve technologieën zoals Artificial Intelligence. Deze ontwikkelingen zorgen voor grote veranderingen in werkgelegenheid, economische structuren en sociale dynamiek. Prof. Dr. Haroon Sheikh slaat in zijn lezing een brug tussen deze wereldwijde ontwikkelingen en de invloed die deze ontwikkelingen specifiek hebben voor de Toekomst van Werk. Welke innovaties zijn van invloed op de Toekomst van Werk? Welke innovaties zijn nodig voor het effectief besturen van organisaties? En, wat zijn de gevolgen voor toezichthouders en hoe kan toezicht hierop het beste worden vormgegeven?

------------------------------------------------------------------------

Esther OprinsPersoneelstekort in de veiligheidssector: een nieuw systemisch perspectief
Dr. Esther Oprins is Principal Consultant bij TNO waar zij in 2009 in dienst kwam. Bij TNO is zij verantwoordelijk voor de strategische programmering en het leiden van onderzoeksprogramma's bij Defensie en andere veiligheidsorganisaties (bijv. politie, JenV), gericht op complexe personele vraagstukken zoals personeelstekort, leren en ontwikkelen en personeelsselectie. Hiervoor werkte zij acht jaar bij Luchtverkeersleiding Nederland, wat zij gecombineerd heeft met een PhD-traject aan de Universiteit Maastricht.

Onderwerp lezing:
Personeelstekort in de veiligheidssector: een nieuw systemisch perspectief.
Veiligheidsorganisaties zoals Defensie en de politie kampen met enorme personeelstekorten en dit kan een bedreiging vormen voor de veiligheid van Nederland. Toenemende schaarste op de arbeidsmarkt leidt ertoe dat het vullen van alle vacatures niet meer volstaat. Het moet dus anders, maar de vraag is: hoe dan? Technologie kan taken van mensen overnemen, maar dit leidt zeker niet zomaar tot reductie van de arbeid. Vaak treedt er een verschuiving op die niet altijd gewenst is, bijvoorbeeld als extra technisch personeel nodig is. Een systeemaanpak is nodig waarin drie oplossingsrichtingen samenkomen: technologie, organisatie van werk en human resources. De presentatie gaat in op deze systeemaanpak en bespreekt allerlei mogelijke maatregelen, geïllustreerd met praktijkvoorbeelden uit de veiligheidssector.

------------------------------------------------------------------------

Astrid Bijl MBA  en Maud Smulders - Werk is te ingewikkeld geworden. Hoe deze complexiteit reduceren door anders organiseren en de mens op hun kwaliteit in te zetten.
Astrid Bijl is Projectleider Anders Organiseren bij de Algemene Werkgeversvereniging Nederland, Branche regisseur zorg NLWAW en ondernemer/eigenaar Veranderzicht op Zorg. Voorheen was zij hoofdverpleegkundige, Hoofd Cardiothoracale chirurgie bij het Amsterdamse UMC. Zij is een expert in sociale innovatie waaronder het anders organiseren van werk. Astrid heeft in meerdere sectoren de benodigde inzet van hoger opgeleide professionals met 30% kunnen reduceren door inzet van vaardige maar niet gediplomeerde professionals zoals bijvoorbeeld statushouders met relevante werkervaring. Astrid ontwikkelde een aanpak waarmee zorgorganisaties maar ook werkgevers in bijvoorbeeld de techniek, de bouw en het onderwijs werkdruk en gebrek aan personeel kunnen verminderen door het werk anders te organiseren. Daarmee schakelen zij mensen in die wel gemotiveerd en vaardig voor het werk zijn maar niet over de volwaardige vereiste kwalificaties beschikken. Astrid laat daarmee zien dat de ervaren krapte op de arbeidsmarkt in ieder geval gedeeltelijk oplosbaar is. Maar zij signaleert ook dat dit verandering van houding en gedrag van de leiding van organisaties vraagt.

Maud Smulders is freelance organisatieadviseur. Eerder was zij Veranderconsultant onder het programma Anders Organiseren bij de Algemene Werkgeversvereniging Nederland en Senior Consultant Organization Development & Learning bij Ahold NL en Senior Consultant Organization Design & Effectiveness bij Ahold Europe. Zij is een vakvrouw in organisatie-ontwikkeling en een originele conceptuele denker. Zij kan complexe materie doorgronden en logisch op anderen overbrengen. 

Onderwerp lezing:
Nederland vergrijst. Dit heeft onder meer grote gevolgen voor de zorg in Nederland. De beroepsbevolking verkleint en zowel de vraag naar zorg als de behoefte aan zorgpersoneel neemt alleen maar meer toe. Hoe komen we met doorbraakoplossingen waarbij we de zorg transformeren naar een duurzame sector die toegankelijk en betaalbaar is en blijft? In hun lezing laten Astrid en Maud zien dat ervaren krapte op de arbeidsmarkt in ieder geval gedeeltelijk oplosbaar is. Maar zij signaleren ook dat dit gepaard gaat met dilemma’s en dat dit verandering van houding en gedrag van de leiding van organisaties en van toezichthouders vraagt.

 

PROGRAMMA - tijden (onder voorbehoud)

Donderdag 10 oktober
 

16:00 – 16:30 corridor plenaire zaal - Ontvangst en registratie

16:30 – 16:35 plenaire zaal - Opening door dagvoorzitter

16:35 – 18:00 plenaire zaal - Lezing door Prof. Dr. Joop Schippers

18:00 – 19:00 bar - Borrel

19:00 – 21:30 zaal D2 - Diner

 

Vrijdag 11 oktober
 

07:30  – 08:30 restaurant - Ontbijt

08:30 – 10:00 plenaire zaal - Lezing door Prof. Dr. Haroon Sheikh 

10:00 – 10:30 - Koffie-/netwerkpauze

10:30 – 11:30 plenaire zaal - Lezing door Dr. Esther Oprins

11:30 – 12:30 restaurant - Lunch

12:30 – 13:15 plenaire zaal - Interactieve sessie o.l.v. VCTE-lid Jenneke Welmers

13:15 – 13:45 - Koffie-/netwerkpauze 

13:45 – 14:45 plenaire zaal - Lezing door Astrid Bijl en Maud Smulders

14:45 – 15:05 - Koffie-/netwerkpauze 

15:05 – 16:05 plenaire zaal - Lezing door mogelijke mystery guest

16:05 – 16:15 plenaire zaal - Afsluiting door dagvoorzitter

 

Deelnemers

Je moet ingelogd zijn om alle deelnemers te zien