PE Dagen voorjaar 2024, thema Innovatie

Over dit evenement

Categorie
PE Dagen
Organisator
PE-Commissie
Datum en tijd
14 mrt. 2024 15:30 - 15 mrt. 2024 15:30
Locatie
De Ruwenberg, Sint Michielsgestel

Thema INNOVATIE

 

Op 14 en 15 maart vindt de voorjaarseditie van de PE-dagen plaats. Innovatie is het overkoepelende thema voor de PE-dagen in 2024. Hoe houd je toezicht op en geef je sturing innovatie? Een gebied waar je wellicht minder of helemaal niet bekend mee bent, maar wat voor de organisatie waar je toezichthouder bent wel degelijk van wezenlijk belang is?

Deze PE-dagen gaat het met name over de rol die de RvC/RvT moet en kan spelen om ervoor te zorgen dat de organisatie het benodigde vermogen en capaciteit heeft om haar bestaan op (midden-)lange termijn te waarborgen. Innovatie is van alle tijden, maar lijkt in onze tijd sneller te gaan en ons en de omgeving waarin we leven, steeds meer te beïnvloeden. Iedere keer is het iets nieuws, nieuw voor de organisatie of zelfs helemaal nieuw voor de maatschappij in het algemeen, denk bijvoorbeeld aan Artificial Intelligence. Hoe ga je met deze ontwikkelingen om? Hoe stel je vragen hierover?

Bij dit fascinerende onderwerp heeft de PE-Commissie een groep sprekers gevonden die het hele brede concept van innovatie tot leven kan brengen. 

 

Donderdag 14 maart

Jan Stolker - Leiderschap en innovatie
In de context van zijn recent gepubliceerde boek - Het Spel in de Boardroom - is  dynamiek van leiderschap in de Boardroom het thema van Stolker. Centraal staat de noodzaak om als organisatie bij te blijven of misschien zelfs vooruit te lopen op de snelle ontwikkelingen in markt, techniek en maatschappij en de noodzaak om als organisatie de benodigde veranderingsprocessen te sturen en de verantwoordelijkheid van de RvC/RvT voor de realisatie hiervan. Het karakter van de presentaties is interactief en er is tijd ingebouwd voor een discussie binnen werkgroepen. Hierdoor is er gelegenheid voor reflectie en bespreking van de uitdagingen in de eigen praktijk. 

Paul Althuis - Innovaties vanuit universitair oogpunt
Wat speelt er op dit moment in de wereld van innovatie met name uit het perspectief van de TU Delft? En hoe creëer je een sterke en effectieve toezichtcultuur voor een organisatie die volledig gedreven wordt door innovatie? Verder deelt Paul zijn visie over de vraag hoe organisaties meer en effectiever gebruik kunnen maken van wat er binnen de universitaire wereld gebeurt.

Paul Althuis, tot voor kort directeur van het Innovation & Impact Centre van de TU Delft, het vroegere valorisatiecentrum. Althuis stond mede aan de wieg van de valorisatieactiviteiten van de TU en hielp ze groeien.


Vrijdag 15 maart

Haroon Sheikh - 'Innovatie, een globaal perspectief'
Prof. Dr. Haroon Sheikh is bereid gevonden te fungeren als een van de gidsen in de zoektocht naar antwoorden op de bovengenoemde vragen! Haroon Sheikh is filosoof en doet multidisciplinair onderzoek naar vraagstukken rondom internationale orde en nieuwe technologie. Hij is senior wetenschapper bij de WRR (Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid) en bijzonder hoogleraar Strategic Governance of Global Technologies aan de VU. Daarnaast schrijft hij regelmatig als columnist voor NRC Handelsblad.

Innovatie omvat het voortdurend streven naar vernieuwing en verbetering in diverse domeinen, zoals technologie, economie en maatschappij. Wereldwijd zijn de hoofdrichtingen van innovatie te vinden in digitalisering, duurzaamheid en disruptieve technologieën zoals Artificial Intelligence. Deze ontwikkelingen hebben wereldwijd aanzienlijke consequenties, waaronder veranderingen in werkgelegenheid, economische structuren en sociale dynamiek. Welke invloed heeft innovatie in organisaties onder meer door de noodzaak van aangepaste regelgeving en compliance-mechanismen om ethische en juridische kwesties rond bijvoorbeeld AI, algoritmes en gegevensbeheer aan te pakken? En, hoe kan dit vanuit het oogpunt van toezicht het beste hieraan vorm worden gegeven?

Jan Karel Mak en Harry ter Braak - Intervisie
Innovatie en het verbonden verandermanagement in de praktijk.

Aukje Nauta - Sociale Innovatie
Prof. dr. Aukje Nauta is psycholoog en hoogleraar organisatiepsychologie aan de Universiteit Leiden, een bijzondere leerstoel met als thema 'Enhancing individuals in a dynamic work context'. Zij was vier jaar lang kroonlid van de SER. Ze is veelgevraagd expert op het gebied van duurzame inzetbaarheid en heeft gewerkt bij TNO en Randstad. Haar jongste boek is ‘Nooit meer doen alsof’ over schaamte en gevolgen als een angstcultuur in organisaties. Eerder schreef ze managementboeken als Tango op de werkvloer en Anders Werken. 

Nauta zal ingaan op het thema sociale innovatie waarin vernieuwing van organisatie en gedrag, bedoeld om beoogde veranderingen te realiseren, aan de orde zijn. Voorbeelden van sociale innovatie in organisaties zijn de inzet van zelfsturende teams en beleid op grensoverschrijdend gedrag. Een voorbeeld van maatschappelijke sociale innovatie is Zweden, waar veel bedrijven de werkdagen hebben ingekort naar zes uur. Aan de orde komt wat de rol van commissarissen is in het kader van en bij sociale innovaties. 

Werkgroepen

Jaap van den Heuvel - Modernisering en innovatie in de zorg
Vanuit een duidelijke persoonlijke visie op de zorg, neemt Van den Heuvel ons mee in de rol die een toezichthouder daarbij kan spelen. Meten we wel de juiste dingen om te komen tot modernisering en innovatie? Wat waren voor hem momenten van inspiratie en steun? Wat waren hinderpalen? En welke rol speelt in toezichthouder als een bestuurder grote veranderingen moet doorvoeren? Naast zijn eigen ervaring als toezichthouder is Van den Heuvel een ervaren ziekenhuisbestuurder en heeft hij op veel verschillende plekken zijn voetsporen nagelaten. Systematische innovatie in de zorg is daarbij het leidende thema. Graag wisselt hij met ons hierover van gedachten

 

 

PROGRAMMA - tijden

Donderdag 14 maart
 

15:30 -16:00 - Ontvangst en registratie

16:00 – 16:15 plenaire zaal - Opening door dagvoorzitter

16:15 – 17:15 plenaire zaal - Lezing door Jan Stolker, leiderschap en innovatie

17:15 – 18:15 plenaire zaal - Lezing door Paul Althuis, innovaties vanuit universitair oogpunt

18:15 – 19:00 bar/restaurant - Borrel

19:00 – 21:30 zaal D2 - Diner

 

Vrijdag 15 maart
 

07:30  – 08:30 restaurant - Ontbijt

08:30 – 09:30 plenaire zaal - Lezing door Haroon Sheikh, innovatie een globaal perspectief

09:30 – 10:30 plenaire zaal - Intervisie door Jan Karel Mak en Harry ter Braak

10:30 – 11:00 - Koffie-/netwerkpauze

11:00 – 12:00 plenaire zaal - Aukje Nauta, sociale innovatie

12:00 – 13:00 corridor plenaire zaal - Lunch

13:00 - 13:30 subzalen - Werkgroepen

13:30 – 14:30 plenaire zaal - Jaap van den Heuvel, modernisering en innovatie in de zorg

14:30 – 15:30 plenaire zaal - Jan Stolker en afsluiting door dagvoorzitter

 

 

Deelnemers

Je moet ingelogd zijn om alle deelnemers te zien