De externe toezichthouder: vriend of vijand, waakhond of collega?

Over dit evenement

Categorie
Specials
Organisator
Specials
Datum en tijd
25 jun. 2024 20:00 - 21:00
Locatie
online

De externe toezichthouder: vriend of vijand, waakhond of collega?

De externe toezichthouder: vriend of vijand, waakhond of collega?
Elke organisatie heeft te maken met een of meerdere externe toezichthouders. Denk aan toezichthouders in de financiële sector, de zorg, woningcorporaties of in de logistiek. Maar ook op het gebied van privacy is een externe toezichthouder actief. De omgang met externe toezichthouders kent een eigen, bijzondere dynamiek. Het is voor een commissaris van belang om het perspectief van de toezichthouder en diens context goed te begrijpen. Hoe wordt door het bestuur met de toezichthouder gecommuniceerd en hoe kan de RvC daarin adviseren en het bestuur bijstaan? Hoe werkt dit in reguliere situaties en wat verandert er in tijden van crisis? Kun je als RvC of commissaris een eigen relatie ontwikkelen met de toezichthouder en hoe ziet die er dan uit? En welke impact heeft ‘rule based’ toezicht in vergelijking met ‘principle based’ toezicht door de toezichthouder?

Deze vragen en onderwerpen komen aan bod tijdens het online college, dat plaatsvindt op dinsdagavond 25 juni 2024 van 20.00 tot 21.00 uur.  

Onze spreekster Margreet Haandrikman neemt ons mee in de wereld van het externe toezicht. Zij zal ingaan op de rol van de verschillende externe toezichthouders en hun taken en verantwoordelijkheden. Ook bespreekt zij welke vormen van toezicht er zijn, en welke maatregelen een externe toezichthouder kan treffen. We bespreken ook de kansen en valkuilen, mogelijke dilemma’s en aandachtspunten in de omgang met de externe toezichthouder.

Over de spreekster
Margreet Haandrikman is commissaris bij diverse bedrijven, met name in de financiële sector en bij een beursgenoteerd vastgoed bedrijf.  Daarnaast is zij lid van de Raad van Toezicht van een stiching en extern lid van de audit commissie van het Ministerie J&V.  Zij heeft actuariële wetenschappen gestudeerd aan de UvA en is mede-lid van de VCTE. Naast  risicomanagement, good governance en gedrag & cultuur, is zij op dit moment ook bezig met de invloed van AI op het werk van toezichthouder.

Programma
19.50 – inbellen en ontvangst
20.00 – start college
21.00 – afronding college en ‘digitaal naborrelen’
Uiterlijk 21.15 afsluiting

Deelnemers

Je moet ingelogd zijn om alle deelnemers te zien