Private Equity: tips en valkuilen voor toezichthouders

Over dit evenement

Categorie
Specials
Organisator
Specials
Datum en tijd
6 mei 2024 15:30 - 18:30
Locatie
Marienhof, Kleine Haag 2, 3811 HE Amersfoort

Private Equity: tips en valkuilen voor toezichthouders
Een Private Equity-partij komt in beeld als mogelijke aandeelhouder van jouw organisatie. Of je overweegt een commissariaat bij een bedrijf waar Private Equity (PE) bij is betrokken. Wat doe je dan? Afhouden, want PE, dat zijn toch de “sprinkhanen”? Of nader onderzoeken, want de verhalen van bedrijven die dankzij PE succesvol zijn, zijn talrijk? En als je gaat onderzoeken, waar let je dan op? Het is immers geen “gewone” stichtings- of vennootschapstructuur. PE rukt op, dus ook als je nu niets met PE-partijen te maken hebt, is deze Special zinvol voor je!

In deze Special nemen twee ervaringsdeskundigen, Caspar van der Geest en Michel Govaert, ons mee in de wereld van Private Equity. Om te beginnen schetsen zij een beeld van het PE-landschap: het ene PE-fonds is het andere niet qua doel, financiering, werkwijze, of waardecreatie. Ook de redenen dat een bedrijf een PE-partij als aandeelhouder zoekt zijn divers. En hoe besluit een PE-fonds om wel of niet te participeren? En dan zijn er ook nog verschillende manieren waarop PE zich in de aandeelhoudersvergadering, de RvC en het bestuur opstelt. Vervolgens belichten Caspar en Michel het besluitvormingsproces: hoe beoordeel je als bedrijf of als individu de PE-partij. Ook gaan onze sprekers in op de aandachtspunten die je als toezichthouder binnen een PE-constructie in de gaten moet houden. Denk aan de balans tussen de exitstrategie van de PE-partij versus langetermijnwaardecreatie, of de rolvastheid van de PE-partij tijdens strategische besluiten.

Uiteraard worden er vele tips en valkuilen uit de praktijk gedeeld! De Special wordt afgesloten met een forumdiscussie, zodat je ook met elkaar en de sprekers in gesprek kunt.

Caspar van der Geest is partner Corporate Finance bij adviesbureau JBR. Hij heeft meer dan 20 jaar ervaring in het begeleiden van fusies en overnames, en heeft daarbij regelmatig gewerkt met Private Equity-partijen.

Michel Govaert heeft binnen Private Equity ervaring als adviseur, portfolio-company management en toezichthouder. Hij begon zijn loopbaan bij Philips in CFO-functies in binnen- en buitenland. Hij werd daarna partner bij Alvarez & Marsal, vervolgens Group CFO van ChemicaInvest en AOC (CVC-portfolio bedrijven). Momenteel is Michel toezichthouder bij AnQore en de Sunlight Energy Storage Systems. En hij is sinds kort lid van de VCTE.

Programma
15:30 uur - inloop en gelegenheid tot netwerken
16:00 uur - aanvang Special

  • Het PE-landschap, Caspar van der Geest

  • PE van binnenuit, Michel Govaert

  • Forumdiscussie met de sprekers

18:00 uur - borrel en gelegenheid tot netwerken

Locatie
Deze Special vindt plaats in het oorspronkelijke stadsklooster Mariënhof in Amersfoort. Rond 1600 kreeg de Mariënhof een nieuwe functie: Burgerweeshuis. Als stichting bestaat het Bugerweeshuis tegenwoordig nog steeds. Vanaf 2014 wordt een nieuw hoofdstuk aan de geschiedenis toegevoegd: het pand wordt ingericht als een bijzondere evenementenlocatie. De VCTE voelt zich bevoorrecht haar leden deze locatie te kunnen bieden voor de Special van 6 mei.

 

Deelnemers

Je moet ingelogd zijn om alle deelnemers te zien